Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:
+39 02 87 21 43 19
Mon - Fri: 07:00 am - 05:00 pm
Title Image

Ψωμιά

Το γνωρίζατε?

“Το ψωμί είναι η παλαιότερη παρασκευαζόμενη τροφή του ανθρώπου και γίνεται με την ανάμειξη αλεύρου δημητριακών και νερού. Το ζυμάρι που δημιουργείται, φουσκώνει και ψήνεται.

Η ιστορία του ψωμιού αρχίζει με την αυγή του πολιτισμού μας κατά τη διάρκεια της νεολιθικής εποχής (8.000 π.Χ.) όταν ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί δημητριακά και σίγουρα δε μοιάζει με το ψωμί που γνωρίζουμε.”

Το Ψωμί του '40 (της νέας Κατοχής)

Εξαιρετικό προζυμένιο ψωμί σε διάφορα μεγέθη. Αποτελεί το σήμα κατατεθέν των φούρνων μας. Φτιαγμένο από αγνά, βιολογικά συστατικά με μεράκι και πείρα δεκάδων ετών. Ωρίμανση 24 ωρών.

  • Προζύμι από άλευρα βιολογικής καλλιέργειας.
  • Μαύρη σίκαλη
  • Βύνη

Ψωμί 40 - Εικόνες

saranta1
saranta3
saranta2

Το ψωμί των φτωχών της Κατοχής

“Η μπομπότα ήταν το ψωμί των φτωχών, ήδη από το 1930 και κατά τη διάρκεια της κατοχής στην Ελλάδα όταν το αλεύρι από σιτάρι δεν υπήρχε ενώ το αλεύρι καλαμποκιού ήταν άφθονο. 

  Έτσι, τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν το καλαμποκάλευρο για να φτιάξουν ψωμί αλλά και πίτες και κάποια “γλυκά” της εποχής, για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.”

Ψωμί Τσιαπάτα

Το ψωμί Τσιαπάτα (Chiabatta) αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ψωμιά των τελευταίων χρόνων.

Είναι ιταλικό παραδοσιακό ψωμί, με τραγανή εξωτερική κρούστα και μαλακό εσωτερικό με μεγάλες τρύπες, μοιάζει με Ελβετικό τυρί.

Το όνομα Chiabatta στα ιταλικά σημαίνει “παντόφλα” και δικαιολογημένα, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα φουσκωτό και προτιμάται πολλές φορές για δημιουργία πεντανόστιμων σάντουιτς.

Κλασικά Χωριάτικα Ψωμιά

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, η διαδικασία παρασκευής του χωριάτικου ψωμιού άρχιζε από την προηγούμενη μέρα, με το «πιάσιμο» του προζυμιού που έμενε ένα ολόκληρο βράδυ να «γίνει» και την επομένη, πρωί, πρωί, άρχιζε το ζύμωμα με τα χέρια.

Το αλεύρι ήταν συνήθως από σκληρό στάρι, κίτρινο, αλεσμένο σε πετρόμυλο. Όταν για λόγους οικονομικής δυσχέρειας το στάρι έλειπε, γίνονταν διάφορες προσμίξεις με καλαμπόκι, βρίζα (σίκαλη) ή άλλους καρπούς.

  1. Μπαγκέτα
  2. Αρχοντικό (Χωριάτικο Ολικής)
  3. Μπαγκετίνι
  4. Βλάχικο (Ιδιαίτερο χωριάτικο – “Το Ψωμί του Νερού” )
  5. Μετσόβου (Ψωμί από αρωματικά βότανα Μετσόβου)
  6. έως 10 Κλασικά χωριάτικα ψωμιά

Λίγα λόγια για Προζύμι...

“Η ανακάλυψη του προζυμιού που έχει σαν αποτέλεσμα το φούσκωμα του ψωμιού ήταν ένα σημαντικό αλλά τυχαίο γεγονός. Θεωρείται ότι ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο κατά λάθος.

Όταν ένα κομμάτι ζύμης παραμείνει εκτεθειμένο σε ζεστό περιβάλλον για πολλές ώρες, ευνοείται ή ανάπτυξη ενός μύκητα, μέσα από μία χημική αντίδραση που προκύπτει από την απορρόφηση των ζυμεγερτών που υπάρχουν στον αέρα. Το αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι το φούσκωμα της ζύμης. Αυτό είναι το προζύμι.”

Χωριάτικα Προζυμένια

Σίγουρα το ψωμί έχει περάσει από πολλά στάδια εξέλιξης μετά από χιλιάδες χρόνια πολιτισμού του ανθρώπου, ο βασικός όμως τρόπος παρασκευής του μένει αναλλοίωτος.

Το ψωμί λοιπόν φτιάχνεται από αλεύρι και νερό και κάποιο διογκωτικό συνήθως μαγιά ή προζύμι.

Ο παραγόμενος πολτός λέγεται ζύμη. Η ζύμη αφήνεται να φουσκώσει (ζύμωση) και στη συνέχεια ψήνεται στο φούρνο. Κατά τη ζύμωση, μύκητες της μαγιάς προκαλούν διάσπαση του αμύλου σε μικρότερα μόρια με αποτέλεσμα την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα και το ψωμί φουσκώνει. Αυτό απαιτεί από 1 έως 5 ώρες.

 

  1. Χωριάτικο Νάξου ( με γλυκό προζύμι ημέρας)
  2. Χωριάτικο Προζυμένιο
  3.  έως 5 Προζυμένια (με προζύμι από τα ψωμοτόπια της Μουργκάνας)

Μαύρα και Ολικής Άλεσης

Σίγουρα τα μαύρα ψωμιά οφείλουν το χρώμα τους στο αλεύρι σίκαλης από το οποίο και παρασκευάζονται στην πλειοψηφία τους. Από πολλούς μάλιστα τονίζεται ότι τα “μαύρα”  διατηρούνται περισσότερο και έχουν καλύτερη γεύση αν καταναλωθούν 1 μέρα μετά το ψήσιμο. Σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι ενδείκνυνται για διαβητικούς γιατί έχουν μικρή ποσότητα αμύλου και περισσότερη πρωτεΐνη από το σταρένιο.

Τα ψωμιά Ολικής Άλεσης προέρχονται από την άλεση ολόκληρου του σταριού ( και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες ). Το σταρένιο ψωμί που γίνεται με προζύμι, είναι το παραδοσιακό ελληνικό ψωμί.

 

  1. Βιολογικό (ολικής άλεσης)
  2. Σαββατιανό (μαύρη σίκαλη)
  3.  Μαύρο ψωμάκι με Παπαρουνόσπορο
  4. Ζέας (αλεύρι ολικής άλεσης τύπου σπέλτας)
  5. Γερμανικό (πιτυρούχο με χωριάτικο ολικής)
  6. Μαύρο Σίκαλης

Πολύσπορα και τύπου Hovis

Το Hovital είναι ειδικό αλεύρι με τη προσθήκη ειδικά επεξεργασμένου φύτρου σιταριού Hovital για την παραγωγή εύγευστου & υγιεινού special ψωμιού τύπου HOVIS. Η προσθήκη φύτρου σταριού προσδίδει μια εξαιρετική γεύση φουντουκιού και είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, μεταλλικών ιχνοστοιχείων και βιταμινών από τις οποίες ειδικά οι τοκοφερόλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα πολύσπορα περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες και εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια. Βοηθούν την σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, την ενίσχυση του μεταβολισμού, τη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, την μείωση της κακής χοληστερίνης και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

 

  1. Hovital (τύπου Hovis)
  2. Dinkel (ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σιτάρι αλλά είναι ένα τελείως διαφορετικό είδος με υψηλή διατροφική αξία)
  3.  Ψωμάκι Πολύσπορο
  4. Oκτάσπορο (με 8 διαφορετικούς τύπους σποριών)
  5. Μεγάλο Πολύσπορο