Lorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:
Title Image

Παραδοσιακό Ζύμωμα

Παράδοση στο Ζύμωμα

Το ζύμωμα του ψωμιού θα έλεγε κανείς χωρίς υπερβολές ότι μετράει εκατοντάδες χρόνια ζωής και ειδικά για την Ελλάδα αποτελεί ένα βασικό συστατικό της παράδοσής μας. Από τα παλιά χρόνια που οι νοικοκυρές  ζυμώναν στα χωριά και έψηναν στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους μέχρι την σημερινή εποχή που παρασκευάζονται σε μοντέρνους φούρνους σε μεγάλες ποσότητες σίγουρα πολλά έχουν αλλάξει. Στους φούρνους Πανταζή σεβόμαστε την ελληνική παράδοση και προσπαθούμε να σας προσφέρουμε αυτές τις “παλιές γεύσεις”, απαράλλαχτες, γνήσιες και με ποιοτικά συστατικά, στοχεύοντας πάντα στην δικιά σας ικανοποίηση. Δείτε λοιπόν κάποια στάδια παραγωγής του ψωμιού και ειδικότερα του ψωμιού του 40, από το πρώτο στάδιο που έχουμε το αλεύρι μέχρι το τελικό άριστο προϊόν, που παίρνετε στα σπίτια σας και γνωρίζετε καλά εδώ και 50 χρόνια.

 

zimoma1

1. Αρχικά προσθέτουμε το βιολογικό αλεύρι στον αναδευτήρα και αραιώνουμε προσεκτικά με νερό τηρώντας τις σωστές αναλογίες.

zimoma2

2. Στην συνέχεια  ο αναδευτήρας τίθεται σε λειτουργία και προσθέτουμε τα συστατικά που του προσφέρουν την πλούσια γεύση που τόσο καλά γνωρίζετε.

zimoma3

3. Κατά την διάρκεια της λειτουργίας και κάθε τόσο προσθέτουμε αλεύρι και νερό αν χρειάζεται, πάντα προσεκτικά και χρονομετρώντας την διαδικασία της ανάδευσης.

zimoma4

4. Το προζύμι είναι έτοιμο! Αφαιρείται από τον αναδευτήρα και τοποθετείται σε σκάφανδρα που σκεπάζονται και αφήνεται να ωριμάσει πάνω από 24 ώρες.

zimoma5

5. Την επόμενη μέρα ξεκινά η διαδικασία του τελικού ζυμώματος για το έτοιμο πλέον προζύμι. Κόβεται και ζυγίζεται με το κιλό στις παλιές παραδοσιακές ζυγαριές που έχουμε στα εργαστήριά μας.

zimoma6

6. Με γυμνά χέρια και με κόπο το φέρνουμε σιγά σιγά στην στρόγγυλη χαρακτηριστική μορφή του. Είναι μία διαδικασία που τραβά όλη την νύχτα.

zimoma7

7. Με προσοχή το έτοιμο ζυμάρι τοποθετείται στις ανοξείδωτες φόρμες και εισάγεται στον φούρνο όπου θα ψηθεί σε κατάλληλη θερμοκρασία.

zimoma8

8. Στο τελικό στάδιο το ψωμί του 40 είναι πλέον έτοιμο και ξεφουρνίζεται σιγά σιγά από το προσωπικό. Μετά από 10 λεπτη αναμονή για να κρυώσει λίγο, τοποθετείται στις φωτιζόμενες αρτοθήκες, ζεστό, τραγανό και νόστιμο, έτοιμο για να το πάρετε μαζί σας και να το απολαύσετε!